Casablanca

Casablanca moskee
Casablanca is de grootste stad van Marokko en ligt aan de westkust van het land, aan de Atlantische Oceaan. Het is een belangrijk economisch en cultureel centrum van het land en heeft een rijke geschiedenis en architectuur die teruggaat tot de Romeinse tijd.

Geschiedenis

Casablanca werd oorspronkelijk gesticht door de Berbers in de 7e eeuw, maar het werd pas een belangrijke stad toen de Portugese het in 1515 veroverde en er een fort bouwde. In de 18e eeuw namen de Marokkanen het fort over en begon de stad te groeien als een belangrijke havenstad. Tijdens de Franse kolonisatie werd Casablanca een belangrijk centrum van handel en industrie en kreeg het een moderne stedelijke planning en architectuur.

Inwoners

Casablanca heeft een diverse bevolking van ongeveer 3,5 miljoen inwoners, waardoor het de grootste stad van Marokko is. De meerderheid van de bevolking is moslim, maar er zijn ook aanzienlijke Joodse en christelijke gemeenschappen.

Architectuur

Casablanca heeft een mix van architecturale stijlen, van traditionele Marokkaanse gebouwen tot moderne wolkenkrabbers. Een van de meest iconische gebouwen van de stad is de Hassan II-moskee, een van de grootste moskeeën ter wereld, met een indrukwekkende minaret van 210 meter hoog. Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn het koninklijk paleis, het Casa-Voyageurs treinstation en het Art Deco-gebouw van het Casablanca American Legation.

Cultuur

Casablanca heeft een bruisende cultuur, met veel theaters, musea en kunstgalerijen. Het is ook bekend om zijn muziekscene, met name de Gnawa-muziek, een traditionele Marokkaanse muziekstijl die in de stad is ontstaan. Daarnaast is Casablanca beroemd geworden door de film Casablanca uit 1942, die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog en de stad op de kaart zette als een romantische bestemming.

Bezienswaardigheden

Hassan II Moskee: Dit is een van de grootste en meest indrukwekkende moskeeën ter wereld. Het is een architectonisch meesterwerk met prachtige Moorse en Marokkaanse invloeden en kan meer dan 100.000 gelovigen huisvesten.

Royal Palace of Casablanca: Het Koninklijk Paleis is de officiële residentie van de koning van Marokko en een prachtig voorbeeld van moderne Marokkaanse architectuur. Hoewel je het paleis niet kunt betreden, is het nog steeds de moeite waard om de buitenkant te bekijken.

Oude Medina van Casablanca: Dit is het historische hart van de stad, met smalle straatjes, traditionele huizen en levendige markten. Hier vind je authentieke Marokkaanse producten, van kleding tot kruiden en ambachtelijke voorwerpen.

Quartier Habous: Dit is een charmante wijk met een mix van traditionele en moderne architectuur. Je vindt er winkels met ambachtelijke producten, cafés en restaurants.

La Corniche: Deze boulevard loopt langs de kust van Casablanca en biedt een prachtig uitzicht op de oceaan. Je kunt er wandelen, fietsen of ontspannen in een van de vele cafés en restaurants.

Mahkama du Pacha: Dit is een prachtig bouwwerk in Moorse stijl, dat nu wordt gebruikt als gerechtsgebouw en administratief centrum. Het is mogelijk om het gebouw te bezoeken met een gids.

Villa des Arts: Dit is een kunstgalerie en museum gewijd aan moderne Marokkaanse kunst. Hier kun je een breed scala aan kunstwerken en tijdelijke tentoonstellingen bewonderen.

Parc de la Ligue Arabe: Dit is het grootste openbare park in Casablanca en een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van de natuur.

Vliegveld

Het vliegveld van Casablanca, ook bekend als Mohammed V International Airport (IATA: CMN, ICAO: GMMN), is het belangrijkste internationale vliegveld van Marokko. Het ligt ongeveer 30 kilometer ten zuiden van het stadscentrum van Casablanca.

Trein: Er is een treinstation op de luchthaven, genaamd “Aeroport Med V”. De trein is een comfortabele en snelle manier om van de luchthaven naar het centrum van Casablanca te reizen. Treinen rijden ongeveer om het uur en de reistijd bedraagt ongeveer 45 minuten naar het centrale treinstation, Casa Voyageurs, waar je verbindingen kunt vinden naar andere steden in Marokko.

Bus: Er zijn openbare bussen die het vliegveld met het stadscentrum van Casablanca verbinden. Lijn 128 van de CTM-busmaatschappij rijdt tussen de luchthaven en het stadscentrum. Het is een goedkopere optie in vergelijking met de trein, maar het kan langer duren om op je bestemming te komen, afhankelijk van het verkeer.

Taxi: Er zijn officiële luchthaventaxi’s beschikbaar bij de uitgangen van de terminal. Deze taxi’s zijn meestal wit en hebben een speciaal logo dat aangeeft dat ze gemachtigd zijn om op de luchthaven te werken. Het is raadzaam om vooraf een prijs af te spreken met de chauffeur om verrassingen te voorkomen. De rit naar het stadscentrum duurt ongeveer 30-45 minuten, afhankelijk van het verkeer.

Hotels

Bij Booking kan je meer dan 600 hotels in Casablanca boeken. Relax Hotel Casa Voyageurs doet het erg goed met 2286 reviews, en een 8.6 gemiddeld. Het 3-sterren hotel ligt op 600 meter van het centrale treinstation.
– ONOMO Airport Casablanca (3547 reviews, 7.8)
– Melliber Appart Hotel (3192 reviews, 8.0)
– Relax Hotel Casa Voyageurs (2286 reviews, 8.6)
– Casablanca Le Lido Thalasso & Spa (2221 reviews, 7.1)

Rondreis Marokko

Groepsreis Marokko
bezienswaardigheden Marokko
Koningssteden
Marrakech
Fez
Rabat
Meknes